【香港】大嶼山輕鬆路線20分鐘到達!最強風水陣心經簡林!|香港行山|放假去邊

Feb 25, 2022 | Uncategorized

嚟大嶼山附近參拜大佛,食完齋就可以行下山~

落雨或者大霧就唔建議大家上山,畢竟呢度山路比較傾斜~需要注意安全,行山時候最好都係帶住安全,保護自己保護他人。

心經簡林屬於全球最大戶外木刻佛經群,木柱上刻上國學大師饒宗頤墨寶,於2002年饒宗頤眼見香港社會受到香港經濟低迷的困擾,於是決定贈送其手筆的心經墨寶予香港人,藉以鼓勵。後來,香港政府決定將其墨寶轉化為戶外大型展覽,讓全香港市民都可以欣賞到,於是決定建造心經簡林。

行入去簡林之前大家可以見到呢塊指示牌,沿途都係平樓梯級,都輕鬆易行嘅。




現場總共有38條木柱,木柱上有國學大師饒宗頤的墨寶,刻著《心經》經文,展現出自然不工的境界。

每條木柱上嘅經文都不相同。

除咗近距離抬頭欣賞每條木柱及經文。

大家仲可以喺鳳凰山觀景台遠眺全景。

路線:
1.
昂平→心經簡林→彌勒山郊遊徑→昂平360救援徑→東涌
交通:港鐵東涌站B出口的東涌纜車站乘坐纜車至昂坪,車程約25分鐘;下車後,沿昂坪市集步行至昂坪廣場後,依路牌指示前往,步行約20分鐘即可到達。

2.
地鐵東湧站B口→走到纜車起點下的公交站搭乘23路巴士→45分鐘左右→在昂坪市集(終點站)下車→見到天壇大佛(維修中)→順https://www.instagram.com/hiking.life_kei/著路牌心經簡林方向→20分鐘左右平路就到啦!

圖片來源:@hiking.life_kei、@kagolau121、@hkcityexploration

*以上資訊只供參考,如有任何變化或更改均以現場情況或商戶決定為準*