【香港】泰國人氣過江龍After You登陸銅鑼灣!必試芒果糯米飯刨冰+鹹蛋黃蜜糖吐司!|香港美食|放假去邊

Jan 24, 2022 | Uncategorized

泰國人氣過江龍After You 登陸銅鑼灣~上年就嚟過香港做Pop up Store 錯過咗嘅朋友仔今次終於可以試到喇,甜品店將於1月25日登龍街盛大開幕,今次開幕更請嚟泰國職員駐港數月監測食物品質,咁就可以確保大家食到100%泰國味道喇!

今次香港分店亦都係海外第一間分店,新分店仲有鹹蛋黃蜜糖吐司伴雲呢拿雪糕(香港限定口味)。

芒果糯米飯刨冰,絕對係招牌之選喇!芒果味嘅刨冰底,內裏有新鮮香甜的泰國水仙芒,再配埋軟糯嘅椰汁糯米飯,頂層淋上忌廉奶醬及炒綠豆,以冰感呈現芒果糯米飯的精髓,另配水仙芒製成的芒果糖漿及新鮮椰奶漿,可自行調較喜歡的口味。




泰式奶茶刨冰,味道較一般泰茶更香醇馥郁。內裏是仙草啫喱粒及多士粒,增添爽彈與香脆的口感層次,頂層的忌廉奶醬撒上烤過的杏仁片,配另配泰式奶茶糖漿。

將原顆油潤的鹹蛋黃焗香後搗碎,再烘乾,滿滿的鋪一層為蜜糖吐司增添鹹香。另配由泰國總店送的鹹蛋黃醬,整個配搭鹹甜味道十分平衡。

抹茶蜜糖吐司,抹茶雪糕及忌廉上均撒上抹茶粉,有濃厚的抹茶滋味,忌廉上另有烤杏仁,多點堅果的香脆味道。

仲有原味班戟粉Pancake Mix $50/ $90,只需要加入雞蛋、牛奶、牛油喺盒內攪拌即可;鹹蛋黃脆粒、牛油脆粒$60,牛油麵包般嘅脆粒沾滿鹹蛋黃,鹹香又脆卜卜。

 

 

After You Dessert Cafe
地址:銅鑼灣登龍街52號地下G/F
營業時間:星期一至日 12:00-18:00
開幕日期:2021年1月25日

*以上資訊只供參考,如有任何變化或更改均以現場情況或商戶決定為準*