【香港】西貢萬宜水庫東壩遊!必影錨形石、海堤!9A專線小巴直入!|香港玩樂|放假去邊

Oct 27, 2021 | Uncategorized

西貢萬宜水庫東壩小巴近日宣布假日全日服務,大家宜家入去又方便好多喇!終於唔洗捱貴的士入去,大家如果想直接入到嚟就可以乘坐9A,小巴會逢周日及公眾假期提供全日服務,由早上9時半至晚上7時都有小巴來往,20分鐘一班車。超級方便~

萬宜水庫範圍超級大,分為東壩同糧船灣洲兩個地方,而香港聯合國教科文組織世界地質公園的「西貢火山岩」園區便位於此,大家仲可以沿著東壩地質步道,遠眺遼闊的海岸景色,以及香港獨特的地質景觀,亦可近距離欣賞世界級的六方形石柱,另外,東壩旁邊嘅破邊洲是香港著名的海蝕地貌。

呢個畫面就可以見到堤壩,同一望無際嘅海平面。




堤壩側邊有好多呢啲錨形石,作用係阻擋海浪衝擊上岸。

都唔建議大家行出去海邊,容易被錨形石刮損。大家如果想企或者躺平於石頭上影相記住要注意安全。

仲有呢啲類似於打地鼠嘅洞口,大家如果想跳入個洞口影相要注意每個洞口深淺不一,如果被困就非常麻煩,一定要注意安全。

西貢萬宜水庫東壩

交通:
9A專線小巴加開服務班次詳情
逢周日及公眾假期提供
班次:(北潭涌開出到萬宜東壩:)9:30-6:40(20分鐘一班) | (萬宜東壩至北潭涌)10:00-19:00(20分鐘一班)
車費:$11.3(全程)

圖片來源:@mmmrai

*以上資訊只供參考,如有任何變化或更改均以現場情況或商戶決定為準*

放假去邊!?