【香港】變奏版生鐵特色煲仔飯!必試法式梅子油封鴨脾煲仔飯|香港美食|放假去邊

Jan 5, 2022 | Uncategorized

觀塘裕⺠坊全新開幕的Coffee or Tea,打破傳統茶餐廳既有的框架,以多款中西融合的破格茶餐廳美食為顧客帶來創新驚喜,今次隆重推出冬日餐牌,以四款變奏的「生鐵」煲仔飯包括臘腸潤腸烏魚子煲仔飯、西班牙莎樂美腸及台式香腸煲仔飯、窩蛋牛肉煲仔飯和法式梅子油封鴨脾煲仔飯,顛覆你對傳統煲仔飯嘅想像,以頂級滋味震驚你嘅味蕾!

臘腸潤腸烏魚子煲仔飯,採用本地製作臘腸和潤腸,並加入法國烏魚子,生鐵煲的高溫逼出烏⿂子的香味,混和特製飯底後陣陣「海味」(umami)於味蕾上跳動,滋味縈繞不散,令⼈一試難忘!




⻄班牙莎樂美腸及台式香腸煲仔飯,以台灣的豬⾁腸跳出傳統潤腸的刻板印象,帶甜味的台灣腸配合著特製飯底中⻄班牙salami風乾⾁腸的鹹香,獨特的鹹甜衝擊味蕾,淋上秘製豉油亦滋味無比!

窩蛋牛⾁煲仔飯,參考牛肉他他嘅做法,絞碎後再調味,再配上刺身級蛋液倒入煲仔中,⾼達四百度的⽣煲即時煮熟蛋液,拌勻後就像免治⽜⾁蛋炒飯。

法式梅子油封鴨脾煲仔飯,法國空運嘅頂級法式油封鴨脾,配合本地特級甜梅菜最嫩嘅部分,每款煲仔飯底仲有飯焦,食落香脆可口。

提提大家先,呢款煲仔飯每日限量提供10份,大家想試記得要趁早。

除此之外,Coffee or Tea亦推出破格版的椰⼦子味奶油忌廉賓,創新風格定必為你帶來來驚喜!

 

Coffee or Tea
地址 : 觀塘協和街33號裕⺠民坊YM² 1樓101號舖 (正⾨門於物華街)
電話 : 2618 1180
營業時間 : 0800-21:00 (Last Order 20:30)

*以上資訊只供參考,如有任何變化或更改均以現場情況或商戶決定為準*